HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

HFDA Academy: New View | 8. epizód | Mentőcsomag és hitelprogram a kreatív iparban


A kreatív ipar és a kockázati tőke kapcsolata

Hogyan érinti a válság a szektort?

A jelenlegi, megváltozott gazdasági helyzet egy előre nem megjósolható válságként értelmezhető. A fogyasztói kereslet váratlan csökkenése eddig nem tapasztalt, problémákkal teli élethelyzetet eredményezett. A felmerülő nehézségek minden szektort, köztük a kreatív ipart is negatívan érintették, amely minden iparági szereplőt váratlanul ért. Annak érdekében, hogy minél több vállalkozás fenntartsa működőképességét és sikeresen be tudjon kapcsolódni az újrainduló gazdaságba, a Hiventures számos mentőprogramot és egy tőkealapot tett közzé az elmúlt időszakban. A programok legfőbb célja, hogy megoldják a vállalkozások pénzügyi problémáit, megőrizzék a munkahelyeket, ösztönözzék a beruházási és fejlesztési tevékenységeket, továbbá segítséget nyújtsanak a cégek hazai kézben való megtartásához.

A kreatív szektor jelentősége

A kreatív szektort kevésbé sorolják a tőkebefektetők fő célpontjai közé, azonban több kutatás is alátámasztja, hogy egy szó szoros értelmében vett önálló iparágról van szó és az ide tartozó vállalkozások is olyan nehézségekkel néznek szembe, amelyekre megoldást jelenthet a tőkepiaci befektetés. Az Európai Unióban a kreatív és kulturális iparág rendelkezik a harmadik legmagasabb foglalkoztatási aránnyal, közvetlenül az építőipar és a vendéglátóipar után, emellett pedig a dolgozók mintegy 19 százaléka harminc év alatti. A kreatív és kulturális ipar az európai gazdaság egyik legmeghatározóbb szereplője, ugyanis évi 535,9 milliárd eurós (164 ezer milliárd forint) forgalmával 4,2 százalékkal járul hozzá a kontinens GDP-jéhez. A szektor tehát jelentős mennyiségű összeget képes mozgósítani, amely a kockázatitőke-befektetők számára is rendkívül sok lehetőséget kínál egy-egy ígéretes vállalkozás formájában.

Hogyan érintette a kreatív ipart a válság?

A jelenlegi járványügyi helyzet átírta a gazdaság teljes egészét, köztük a kreatív iparágat is. A válság hatására kényszerűen és drasztikusan megváltozott fogyasztói magatartás komoly problémát jelent mind a technológiai-innovatív (startup), mind a kis- és középvállalkozások számára. A váratlan és azonnali kereslet csökkenés a bevételek jelentős visszaesését eredményezte, valamint az ellátási és szállítási láncok akadozásával sok cég számára nehézséget jelent a megrendelések teljesítése is. A legfontosabb tényező az idő − minél hamarabb véget ér a gazdaság kényszerszerű leállása, annál inkább csökkenthetők a hosszú távú károk.

Több, korábban jól teljesítő cég is rendkívüli nehézségekkel néz szembe, számos vállalkozás esetén pedig a felkészültség hiánya okozza a tevékenységük leállását. Problémát jelent a finanszírozási fennakadások megoldása, kevesen rendelkeznek válságtervvel. Az elsődleges cél azonban minden tekintetben a válság hatásainak minimalizálása, a jelenlegi működés további fenntartása.

A kreatív ipari vállalkozások segítése és támogassa érdekében, a tavalyi év során elindult egy együttműködés a Hiventures és a Magyar Divat & Design Ügynökség között. A közös munka célja, hogy tematikus befektetési programokon keresztül lehetőséget biztosítsanak a vállalatoknak a növekedésük finanszírozásához egészen addig, amíg már más finanszírozási lehetőségek is – pl. hitel, egyéb eszközök – rendelkezésükre állnak.

Hiventures válságcsomagok

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport (MFB Csoport), összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül. A koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, illetve a gazdaság újraindításának elősegítésére kidolgozott programok célja a vállalkozások likviditási problémáinak megoldása, a munkahelyek megőrzése, a beruházási és fejlesztési tevékenység ösztönzése, illetve a cégek hazai kézben való megőrzése.

A Hiventures jelentős szerepet vállalt az MFB Csoport összehangolt gazdaságélénkítő programjában, amelynek megfelelően két mentőprogramot és egy új alapot indított el. A járványhelyzet okán bajba jutott, de jól működő, nagy növekedési potenciállal rendelkező startupokat, kis- és középvállalkozásokat és nagyvállalatokat segíti ezekkel az új válságcsomagokkal. A különleges helyzet ellenére a Hiventures alapvetően nem változtat az eddigi befektetési alapelvein, továbbra is a piaci hiányosságokra kínál megoldást.

A Hiventures a meglévő alapok befektetési politikáját átalakítva azonban két, az inkubációs befektetési program mintájára gyorsan elérhető mentőprogramot nyújt a bajba jutott startupok és KKV-k számára. Az alapkezelő egyrészt segítséget nyújt a válság miatt megtorpant, korábban már kockázati tőkebefektetésben részesített startupoknak a hazai innovációs potenciál erősítése céljából, másrészt azoknak a KKV-knak ad likviditásbiztosításként fedezet nélküli tőkebefektetést, akik kiszorultak a hitelpiacokról. A 30 milliárd forintos keretösszegű startup mentőprogramban ügyletenként maximum 150 millió forinttal, 1% belépési tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában finanszírozzák az innovatív vállalkozásokat. A visszavásárlási lehetőség adott és javasolt az alapítók és céltársaságok számára, évi 5,1%-os hozam mellett, hiszen a Hiventures célja, hogy magyar kézben maradjanak a cégek.

A KKV mentőprogram esetében 41 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelynél az igényelhető finanszírozás 50-250 millió forint közé esik ügyletenként. A zárt, 10 éves lejáratú konstrukció ebben az esetben is 1% tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában valósul meg, a tulajdonrész pedig a korábbiakhoz hasonlóan visszavásárolható éves 5,1%-os hozam mellett, a tulajdonosok felé pedig a 7. évtől nyílik majd meg egy kötelező visszavásárlási opció.

A mentőprogramok mellett a Hiventures elindítja a 150 milliárd forint keretösszegű Krízis I. tőkealapját, amely a bajba jutott, tőkeigényesebb stratégiai cégeket segíti a hazai és külföldi cég- és ingatanfelvásárlásokban, valamint fejlesztésekben. Az új tőkeprogram három fő területre fókuszál. Az újrastrukturálási fókusz a különösen nehéz helyzetben lévő hazai KKV-kat és nagyvállalatokat segíti, amelyek alapvetően jó termékekkel, megfelelő menedzsmenttel rendelkeztek, de a válság következtében nehéz helyzetbe kerültek, és ezt csak hitelfelvétellel, vagy már azzal sem tudják kezelni.

A tranzakciós fókusz által a cégek felvásárlási tevékenysége belföldön és külföldön egyaránt előtérbe kerül, amelyre a jelenlegi helyzetben több lehetőség is kínálkozik. Az alapkezelő célja, hogy ne külföldi befektetők vásárolják fel a bajba jutott hazai cégeket, hanem magyar érdekeltségben maradjanak a vállalkozások. Végül a gazdaságfejlesztési fókusz által az új tőkeprogram még inkább a válság adta új lehetőségek kihasználását segítheti, hiszen olyan beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyekre a hosszabb megtérülés vagy a kereskedelmi bankok kockázatkerülőbb magatartása miatt most más formában nem kerülhetne sor.

A Hiventures által kínált termékek további előnye, hogy az MFB csoport által kínált mentőprogram részeként összehangolásra kerültek valamennyi hitel és garancia termékekkel, így a vállalkozók kombinálhatják azokat az ideális finanszírozási struktúra kialakítása érdekében.

Minden további információ megtalálható a valsagcsomagok.hiventures.hu weboldalon.

A szakmai esszé letölthető formában is elérhető itt.