HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Üvegmanufaktúra és Position Collective


A tervező: Kertész Attila és Simonfalvi Bence, POSITION Collective

POSITION Collective profilja a professzionális tárgytervezés-, értékesítés és a belsőépítészeti tervezés.  A szemléletük egyedisége a tervezési koncepcióhoz fűződő személyes, intuitív vonatkozásban rejlik. Missziójuknak tartják, hogy termékeik minőségi alapanyagokból helyi szakemberek által készüljenek, ezzel továbbörökítve a magyar gyártói hagyományokat.  A POSITION Collective egyik védjegye rájuk jellemző egyedi színhasználat, anyaghasználata mellett, a termékek modularitása, személyreszabhatósága, ami mind tervezők, mind vásárlók számára egyedivé, maradandóvá teszi a POSITION termékeket.

A gyártó: Üvegmanufaktúra Kft.

A 2013 óta működő Parádsasvári Üvegmanufaktúrában dolgozó idősebb mesterek még a nagy parádsasvári üveggyárban szereztek 25-30 éves gyakorlatot, s ők adják tovább a tudást a fiataloknak. Az egykori gyártól pár száz méterre található üveghuta őrzi az üveggyártás múltját, hagyományait, emellett családias hangulatának köszönhetően közvetlen élményt nyújt vendégeinek. Leginkább egyedi, kisszériás megrendeléseknek tesz eleget, mint például az antik jellegű, akár fémkeretbe fújt lámpabúrák, poharak pótlása, lámpatestek készítése világítástechnikai cégekkel együttműködve szállodáknak, színházaknak, illetve névre szóló, gravírozott vagy homokfúvott kelyhek, serlegek gyártása.

A termék:

Az Üvegmanufaktúra Kft. és a Position Collective létrehozta a CEL lámpacsaládot, amely gyakorlatilag egy olyan függesztékekből álló lámpacsalád, amely magyarországi kézi megmunkálású fújt üvegtechnológián alapul és hazánk egyik utolsó üvegmanufaktúrájában készítik el. A projekt célja, hogy kiemeljék az üveg áttetsző jellegét, színezhetőségét és rétegezhetőségét. A koncepció az egysejtű algákból, a kovamoszatokból indul ki. A kovamoszatok fontos ismertetőjegye, hogy külső kemény sejtfaluk szilícium dioxidot tartalmaz, amelyek az üveggyártás alapjául szolgáló kvarc ásvány, homok jelentős részét képezik, így ez adta a termék inspirációját is.

 

A közös munkáról további részletek itt elérhetők: https://youtu.be/LZubjZd9TFE