HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Fél éves termékfejlesztést követően 80 fenntartható designtermék született


Újrahasznosítható anyagból készült home office bútorcsalád, ruhaipari hulladékból előállított akusztikai panel, kovamoszatok inspirációjából született üvegbúrák és még sorolhatnánk milyen sokszínűek lettek a második design LAB program során létrejött termékek. Ami viszont egyértelműen közös, hogy a fenntarthatóság és az innováció jellemzi a fél éves intenzív kutatást és termékfejlesztést igénylő alkotásokat. A 7 gyártó és tervező közös együttműködésének gyümölcse közel 100 formabontó és környezettudatos szériaérett alkotás lett. A kreatívipar fejlődése, innovatív és ösztönző jellege kiemelkedő szerepet játszik országimázsunk erősítésében. Az inkubációs program során megszületett tárgyak ezt egyértelműen igazolják és nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kiállításokon is megállhatják a helyüket.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2021 tavaszán indította el a nagysikerű design LAB inkubációs program második kiírását, amely ismét értékes és egyedi szériaérett magyar termékek létrejöttét tette lehetővé. A programra a gyártók és a tervezők egy közösen beadott pályamunkával jelentkezhettek, a sikeres együttműködések létrejötte érdekében az Ügynökség újra megrendezte a Speed Dating szakmai kapcsolatépítő rendezvényét. A beérkezett 35 pályázat fókuszában a fenntartható designtermékek ötletei álltak. A szakmai döntés értelmében végezetül hét gyártó-tervező páros nyerte el a támogatási keretet, és kezdhették meg termékeik legyártását. A közös munka pedig nem olyan rég befejeződött, az elkészült szériaérett alkotások pedig ismét kimagasló színvonalat képviselnek.

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté közreműködésének köszönhetően létrejött a JEAN inas projekt. A termék és kiegészítői megalkotása során a fenntartható gondolkodásmód kiemelt fontosságú volt, a fém alkotórészek újrahasznosított alapanyagokból is előállíthatóak, az egyes fa elemek pedig minimális hulladék keletkezés mellett gyárthatóak. A Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. és Juhos Lehel közös munkájának eredménye a HORIZON szénszál erősítésű kompozit asztal. A termék megvalósításával a céljuk a kompozit anyag és különleges technológia adta alternatívákban rejlő lehetőségek maximális kihasználása egy szokatlan arányokkal és jellemzőkkel bíró bútor esetében. A Kárpitos Partner Group Bt. és Hevesi Annabella a Dedas moduláris ülőbútorcsaládot alkották meg, amely elsősorban közönségforgalmi terek látványos berendezési elemeiként lett definiálva. Modularitásának köszönhetően a fotelek/kanapék bármely hosszúságban elkészülhetnek, fenntarthatóságuk végett bármikor szétszedhetőek és javíthatóak, így kitolva a termék életciklusát.

A Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol a SOUND WOOL akusztikai panel kialakításán dolgozott, amely termékcsalád a hazai és regionális gyapjú maradékokat éleszti újra saját technológia alkalmazásával. A termék háromdimenziós felülete kifejezetten segíti az akusztikai adottságokat, továbbá az egyedi préseléssel előállított belsőépítészeti panelek kiváló zengéscsillapító hatásúak. A Rotte Kft. és Kele Sára közös projektje a CoTangens bútorcsalád, mely a nagysikerű Tangens bútorcsalád testvére. A hajlított köracél érdekes designt kölcsönöz a bútoroknak, a termékcsalád alapértékei az íves formák, variálhatóság, a mobilitás és a fenntarthatóság. A tervező és gyártó páros olyan közösségi terekbe szánja a bútorcsaládot, ahol szabadon létrejöhetnek értékes emberi találkozások, beszélgetések. A SIXAY Bt. és Horváth Máté kollaborációja az UPP! ergonomikus irodabútor család, amely célja olyan ökologikus, ergonomikus, barátságos, ember- és természetközeli munkakörnyezet létrehozása, ahol az irodai munka egészségesebb és kellemesebb hangulatban történik. Az irodabútor család 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült, mint például a tömörfa, illetve az asztalok burkolata is természetes anyagból készült, a felületkezelés is fenntartható forrásból származik. Az Üvegmanufaktúra Kft. és a Position Collective létrehozta a CEL lámpacsaládot, amely gyakorlatilag egy olyan függesztékekből álló lámpacsalád, amely magyarországi kézi megmunkálású fújt üvegtechnológián alapul. A projekt célja, hogy kiemeljék az üveg áttetsző jellegét, színezhetőségét és rétegezhetőségét.

A nagysikerű design LAB program elsődleges célkitűzése továbbra is a szektor szereplői közötti együttműködések elősegítése, valamint a hazai gyártói háttér fejlesztése és korszerűsítése. A visszajelzések alapján, a résztvevők szakmailag és üzletileg is elégedettek voltak a program megvalósításával. Úgy vélik, a program egy kihagyhatatlan lehetőség, hiszen a részvétellel a tervezők ötlete a gyártókkal együttműködve testet ölthet a lehető legkevesebb kompromisszum kíséretében. Mindezek mellett elmondható, hogy nem csak egyedi termékek születtek, értékes szakmai kapcsolatok is kialakultak a résztvevő felek között, amely tovább segíti a szereplők érvényesülését és sikerességét az iparágban.

A magyar tervezők által megálmodott és hazai gyártók által megvalósított termékek a nemzetközi világmárkák mellett is helyett kaptak, mert a termékekből izgalmas szelekció nézhető meg a Max City rendezvénytermében nyár végéig.

 Május 31-ig még lehet jelentkezni a 2022. évi design LAB programra. A jelentkezési felület a következő linken elérhető: https://hfda.hu/hu/cikkek/design-lab-2022-2746